VZOROVÝ JÍDELNÍČEK:
Pondělí
Polévka: polévka zeleninová s pohankou
Hlavní jídlo:
varianta A – čevabčiči s rostlinnou bílkovinou, bramborová kaše BIO s máslem, okurka
varianta B – čevabčiči z vepřové kýty, bramborová kaše BIO s máslem, okurka
Zdravotní účinky:
Česnek v čevabčiči upravuje krevní tlak a srážlivost krve. Mrkev podporuje peristaltiku střev a snižuje hladinu cholestrolu v
krvi.
Svačina:
Svačina dopolední: bílovický rohlík, pomazánka z kuřecí šunky se žervé a tvarohem, kedlubna
Svačina odpolední: rýžový krém jablečný s tvarohem, dětské piškoty
Úterý
Polévka: polévka krém z dýně Hokkaidó s rýžovou smetanou
Hlavní jídlo:
varianta A – hnědá čočka s mrkví a mladými cibulkami, bílé Tofu na bylinkovém másle, žitný kváskový chléb, rukola
varianta B – plněné kuřecí kapsičky, rýže parboleid se sušenými rajčaty, rukola
Zdravotní účinky:
Dostatek zeleniny a luštěnin zabezpečuje v jídelníčku optimální množství vlákniny. Tato balastní hmota má důležitý
význam, jak pro zachování správného trávení, tak má pozitivní vliv na snižování vylučování vápníku.
Svačina:
Svačina dopolední: pomazánka rybičková se žervé, celozrnný rohlík, čerstvá zelenina
Svačina odpolední: domácí vanilkový pribiňáček, kukuřičné cereálie
Středa
Polévka: polévka jáhlová s baby mrkvičkou
Hlavní jídlo:
varianta A – italské celozrnné špagety s boloňskou omáčkou s rostlinnou bílkovinou, gouda
varianta B – italské celozrnné špagety s boloňskou omáčkou a hovězí svíčkovou, gouda
Zdravotní účinky:
Italské těstoviny, které používáme na vaření obsahují tzv. "tvrdou pšenici“, která obsahuje méně lepku, je tedy lépe
stravitelná.
Svačina:
Svačina dopolední: pomazánka ředkvičková se žervé, žitný kváskový chléb, čerstvá zelenina
Svačina odpolední: maková bábovka s jáhlovou moukou
Čtvrtek
Polévka: polévka zeleninová s kroupovými knedlíčky
Hlavní jídlo:
varianta A – zeleninové ragů s Tofu sýrem a fazolí, bylinkový kuskus BIO, zeleninová obloha
varianta B – krůtí zeleninové ragů, bylinkový kuskus BIO, zeleninová obloha
Zdravotní účinky:
Obě varianty jídla obsahují minimum škodlivého cholesterolu. V lékařských studiích po celém světě bylo bezpečně
prokázáno, že čím vyšší jsou hladiny cholestrolu v krvi, tím vyšší je výskyt nádorů tlustého střeva, prsu, slinivky břišní
a dalších nemocí.
Svačina:
Svačina dopolední: pomazánka papriková s mozarellou a čerstvou petrželkou, veka, čerstvá zelenina
Svačina odpolední: domácí Honzovy buchty s obsahem celozrnné špaldové mouky
Pátek
Polévka: polévka květáková s hráškem a mrkví
Hlavní jídlo:
varianta A – jáhlový nákyp s pečenými jablky a švestkovými povidly se sněhovou čepicí, domácí čokoládová omáčka
varianta B – losos na olivovém oleji, jemná bylinková omáčka, grilované brambory BIO s máslem
Zdravotní účinky:
Brambory obsahují důležité minerální látky, stopové prvky a vitamíny. Regulují trávení a odstraňují zácpu. Při vaření
brambor vzniká kyseliny máselná, která zabraňuje dělení rakovinových buněk.
Svačina:
Svačina dopolední: pšenično - žitný chléb s máslem, plátková holandská gouda, čerstvá zelenina
Svačina odpolední: pomazánka mrkvičková s tvarohem, rohlík